Διαφορά της πλήρωσης φρεον (γέμισμα με φρεον) ενός ψυκτικού μηχανήματος – κλιματιστικού ,ψυγείου - από το σέρβις (service).
Η διαφορά της πλήρωσης φρεον (γέμισμα με φρεον) ενός ψυκτικού μηχανήματος - κλιματιστικού - από αυτό που λέμε σέρβις (service) συχνά παρερμηνεύετε
με συνέπεια να έχουμε παρεξηγήσεις και να χαλάμε τις καρδιές μας για μερικά ευρό παραπάνω.
Ας υποθέσουμε ότι θέλουμε να κάνουμε σέρβις σε ένα κλιματιστικό η και σε περισσότερα. Καλούμε τον τεχνικό. Τότε ο τεχνικός έρχεται στον χώρο μας και μας καθαρίζει το μηχάνημα μέσα-έξω ,φίλτρα κτλ.
Μετά ελέγχει αν το κλιματιστικό μας είναι λειτουργικά άρτιο και αν του λείπει μερικοί ποσότητα ψυκτικού υγρού (φρεον) ώστε να αποδίδει στο μέγιστο. Αν του λείπει τότε συμπληρώνει τα λίγα γραμμάρια που χρειάζεται. Μέχρι εδώ οκ οι διαδικασίες είναι μέσα στα πλαίσια του σέρβις με κόστος μέχρι 25 ευρό η όπια είναι η καθορισμένη τιμή.
Τώρα αν στο κλιματιστικό μας πχ λείπει ποσότητα φρεον μεγαλύτερη η ίση με το 1/4 τότε έχουμε διαρροή (περίπτωση βλάβης) και η διαρροή πρέπει να αποκατασταθεί. Αυτό σημαίνει
μεγαλύτερο κόστος, από την μια, η επισκευή της διαρροής και από την άλλη το συμπλήρωμα με μεγαλύτερη ποσότητα φρεον.
Το φρεον στην αγορά σήμερα κοστίζει περίπου 50 ευρό το κιλό και θα ακριβύνει κι άλλο. Οπότε αν ένα κλιματιστικό έχει χάσει 820 γρ φρεον η ακόμα και τη μισή από αυτή την ποσότητα συν την εργασία αποκατάστασης το κόστος θα είναι αυξημένο.
Το ίδιο συμβαίνει αν καλέσετε τεχνικό για σέρβις γιατί το μηχάνημα σας δεν αποδίδει και ο τεχνικός διαπιστώσει ότι έχει καεί κάποιο εξάρτημα τότε και πάλι η τιμή κόστους είναι παραπάνω.
Ψυγείο κρατάει φρέσκα τα τρόφιμα χωρίς ηλεκτρική ενέργεια
Ένας οικολογικός τρόπος ψύξης έναντι στα σύγχρονα ψυγεία. Πολλοί ξεχνάμε πόσο ρεύμα καταναλώνουν τα ψυγεία για να κρατήσουν φρέσκα τα τρόφιμά μας. Φανταστείτε λοιπόν, να μπορούσατε να αξιοποιήσετε την φυσική υπόγεια μόνωση της Γης για να αποθηκεύσετε και να κρατήσετε τα τρόφιμα σας.
Μια ολλανδική εταιρεία σχεδίασε και δημιούργησε το Groundfridge, μια σύγχρονη εκδοχή ενός κελαριού σε συνδυασμό με την παραδοσιακή ψύξη που επιτρέπει να κρατήσετε φρέσκα τα προϊόντα σας.
Το Groundfridge καλύπτεται με στρώμα χώματος περίπου ένα μέτρο σε πάχος. Αυτό λειτουργεί ως μόνωση ώστε η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου να μην μεταβάλλεται.
Από των αρχαιοτάτων χρόνων ο άνθρωπος φρόντιζε με τα μέσα που διέθετε, να διατηρεί τις τροφές του σε καλή κατάσταση. Μια από τις κοινές μεθόδους διατηρήσεως των τροφών της μακρινής εκείνης εποχής ήταν η τοποθέτηση των τροφών εντός σπηλαίων, όπου η θερμοκρασία ήταν κατά πολύ χαμηλότερα από το εξωτερικό περιβάλλον. Οι λαοί που είχαν αναπτύξει κάποιο πολιτισμό την εποχή εκείνη, όπως οι Αιγύπτιοι, οι Έλληνες, οι Ρωμαίοι, είχαν αναπτύξει και ορισμένες μεθόδους στοιχειώδους ψύξεως για την διατήρηση, κυρίως, του νερού και του κρασιού σε δροσερή κατάσταση. Ουσιαστική ψύξη με την έννοια της διατηρήσεως της θερμοκρασίας σε αρκετά χαμηλά επίπεδα, επετεύχθη με την χρήση του ψυγείου πάγου. Τούτο συνέβη περί τα τέλη του 18ου αιώνος και χρησιμοποιείτο φυσικός πάγος μεταφερόμενος με κατάλληλα μέσα από χιονοσκεπείς περιοχές
Ο τρόπος αυτός ψύξεως ,που σημειωτέον ήταν πάρα πολύ δαπανηρός , εξυπηρέτησε τους ανθρώπους μέχρι της εμφανίσεως της βιομηχανικής παραγωγής του πάγου. Έτσι εμφανίστηκαν τα ψυγεία πάγου ,με πάγο βιομηχανικής παραγωγής, που εξυπηρετούσαν χιλιάδες οικογένειες.
Πρώτος που ασχολήθηκε με την κατασκευή ψυγείου-μηχανής ήταν ο Αμερικανός μηχανικός Jacob Perkins το έτος 1834. Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια μέχρις ότου κατασκευαστεί το αυτόματο ψυγείο. Πρώτη εταιρεία η Kelvinator το έτος 1918 εξέθεσε το πρώτο αυτόματο ψυγείο και πούλησε και τα 67 ψυγεία που είχε κατασκευάσει μέσα σε ένα χρόνο. Σήμερα χιλιάδες εταιρείες ανά τον κόσμο κατασκευάζουν ψυγεία οικιακής χρήσεως, επαγγελματικής ή και βιομηχανικής. Το ψυγείο σήμερα δεν είναι πολυτέλεια αλλά το πλέον απαραίτητο είδος του οικιακού εξοπλισμού και σπουδαιότερο τμήμα χιλιάδων επιχειρήσεων.
Όλα αυτά τα οικιακά και βιομηχανικά ψυγεία καθώς και ο με γοργό ρυθμό εξαπλωμένος κλιματισμός (AIR CONDITIONING) χρειάζονται εκπαιδευόμενους τεχνίτες-ψυκτικούς για την κατασκευή τους στο εργοστάσιο, την εγκατάσταση του στο χώρο που πρόκειται να εξυπηρετήσουν και για τη συντήρηση τους. Εκτός των ανωτέρω, ένας μεγάλος αριθμός ειδικών στο τομέα της ψύξεως, απασχολούνται ως υπεύθυνοι προϊστάμενοι διαφόρων επιχειρήσεων με σοβαρές προοπτικές εξελίξεως στον κλάδο. Σήμερα είναι η πιο κατάλληλη εποχή να ακολουθήσει κανείς τον κλάδο του ψυκτικού. Οι δυνατότητες και οι προοπτικές εξελίξεως είναι απεριόριστες.
Εχετε σκεφτεί ότι αγοράζοντας ένα ψυγείο δεν εξασφαλίζετε μόνο ψύξη για τα τρόφιμά σας αλλά μπορείτε να προστατεύσετε έμπρακτα και τον πλανήτη; Μην πείτε ότι η ερώτηση παραπέμπει σε... πράσινα άλογα, γιατί υπάρχει ένα «φιλικό προς το περιβάλλον» που σας κάνει να πράττετε έλλογα, και μάλιστα προσφέροντας στον εαυτό σας, στους άλλους και στη φύση
Τον Μάρτιο του 1992 μια μικρή ομάδα ακτιβιστών της Greenpeace φτάνει στο Ινστιτούτο του Dortmund στη Γερμανία, ύστερα από πληροφορίες ότι δύο επιστήμονες ανέπτυξαν ένα προϊόν που θα μπορούσε να βοηθήσει στη μάχη για την προστασία του κλίματος και της στιβάδας του όζοντος. Αποστολή τους ήταν να βγάλουν από την αφάνεια την εφεύρεση που είχε τρομοκρατήσει τις πανίσχυρες βιομηχανικές δυνάμεις και την είχαν απομονώσει. Στο υπόγειο του Ινστιτούτου οι επιστήμονες τους έδειξαν την εντυπωσιακή συσκευή. Εντυπωσιακή; Μα ήταν ένα ψυγείο... Οι άνθρωποι της Greenpeace κοιτάχτηκαν αμήχανα. Ενας από τους επιστήμονες έβγαλε από την τσέπη του έναν αναπτήρα: «Το ψυγείο αυτό περιέχει ό,τι και ο αναπτήρας. Ενα μείγμα αερίων που υπάρχουν από καταβολής κόσμου: βουτάνιο και προπάνιο. Το ψυγείο περιέχει λίγο υγραέριο. Οσο έχουν δύο αναπτήρες σαν και αυτόν». Ολοι χαμογέλασαν. Μπήκαν στο νόημα. Δεν περιέχει χημικές ενώσεις που καταστρέφουν το όζον, ούτε αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου όπως τα άλλα ψυγεία. Ηταν μια απλή και φθηνή φόρμουλα, ασφαλής για τον πλανήτη. Γι' αυτό λοιπόν είχαν βάλει τρικλοποδιές οι βιομηχανίες. Αν προχωρούσε το πρόγραμμα για ένα τέτοιο ψυγείο θα έχαναν πολλά δισεκατομμύρια δολάρια. Οι μεγάλες χημικές εταιρείες, όπως η ICI και η Dupont από τότε που εντοπίστηκε η τρύπα του όζοντος , προωθούσαν τα δικά τους προϊόντα, τα HFCs, ως ψυκτικά αέρια που προστατεύουν το όζον. Τα αέρια αυτά όμως διασπώνται σε τοξικές χημικές ενώσεις ενώ είναι και ισχυρά αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου...
Οι ακτιβιστές ανασκουμπώνονται, «ξεπαγώνουν» το πρόγραμμα, τον Ιούλιο του 1992 πείθουν μια μικρή εταιρεία στην Ανατολική Γερμανία να κατασκευάσει ένα πρωτότυπο του νέου αυτού ψυγείου και ένα χρόνο αργότερα αρχίζει μαζική παραγωγή. Η σύγκρουση με τους μεγάλους της διεθνούς αγοράς ήταν αναπόφευκτη, αλλά το ψυγείο... περπάτησε. Η Greenpeace ζήτησε από τους καταναλωτές σε όλη την Ευρώπη να απαιτούν ψυγεία «Greenfrieze», έτσι που οι κατασκευαστές αποδέχθηκαν το ψυγείο της «πράσινης» τεχνολογίας.
Ψυκτικό χωρίς χημικά
Το Greenfreeze είναι εδώ: το μόνο ψυγείο που τηρεί τις προϋποθέσεις για το «οικολογικό σήμα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης και περιέχει ψυκτικό μέσο χωρίς χημικές ενώσεις που να καταστρέφουν το όζον.
Υστερα από περιπέτειες ετών, που ξεκίνησαν μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η τεχνολογία Greenfreeze επιβλήθηκε και ήρθε να κατακτήσει τον κόσμο με ψυγεία φιλικά προς το περιβάλλον. Περισσότερα από 25 εκατομμύρια ψυγεία σαν και αυτό χρησιμοποιούνται ήδη σε όλο τον κόσμο, την Κίνα, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, την Τουρκία, και σύντομα φθάνουν στην Κούβα, στην Αργεντινή, στη Βραζιλία... Τώρα πουλιέται σε όλη την Ευρώπη. Ξέρετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν σχεδόν 100 διαφορετικά μοντέλα πολλών εταιρειών που είναι Greenfreeze; Εννέα από τα μοντέλα αυτά μάλιστα παράγονται πλέον στην Ελλάδα από την εταιρεία BSP! Τα «πράσινα» ψυγεία δεν περιέχουν CFCs (χλωροφθοράνθρακες, το γνωστό φρέον), δεν περιέχουν αέρια σαν τα HFCs που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και απειλούν το κλίμα της Γης, ενώ σε αντίθεση με όλα τα άλλα ψυγεία δεν περιέχουν τοξικές ουσίες που βλάπτουν το περιβάλλον.
Δεν είναι άνευ ουσίας να διαλέξετε ένα μοντέλο πραγματικά οικολογικό, όταν έρθει η ώρα να αντικαταστήσετε το παλιό σας. Γιατί η ανάγκη προστασίας της στιβάδας του όζοντος και του κλίματος της Γης είναι πιο επείγουσα από ποτέ. Γιατί οι επιστήμονες της NASA προειδοποιούν για τη νέα τρύπα στο βόρειο ημισφαίριο (έχει τριπλασιάσει τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτινοβολίες που φτάνουν στη Βόρεια Ευρώπη). Γιατί στην Ανταρκτική τεράστια παγωμένα τμήματα αποκόβονται και λιώνουν καθώς αυξάνεται η μέση παγκόσμια θερμοκρασία. Γιατί στην Ελλάδα το πολύτιμο στρατοσφαιρικό όζον μειώθηκε κατά 5% την τελευταία δεκαετία, ενώ η επικίνδυνη υπεριώδης ακτινοβολία αυξήθηκε κατά 10% περίπου.
Επιλέγοντας ένα «πράσινο» ψυγείο μειώνετε την κατανάλωση ρεύματος, αφού είναι λιγότερο ενεργοβόρο από τα ψυγεία παλαιάς τεχνολογίας. Εύκολα μπορεί να το εξακριβώσει κάποιος, αφού είναι υποχρεωτικό σε όλα τα ψυγεία να υπάρχει ειδικό σήμα με την ενεργειακή τους κλάση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ψυγεία ταξινομούνται στις κλάσεις από Α (πολύ αποδοτικό) ως G (μη αποδοτικό).
Δεν χρειάζεται να είσαστε... δαιμόνιος τεχνικός για να διαπιστώσετε αν ένα ψυγείο είναι πράγματι φιλικό για το περιβάλλον. Βέβαια είναι αλήθεια ότι υπάρχουν ψυγεία που διαφημίζονται ως «οικολογικά», εννοώντας απλώς ότι δεν έχουν φρέον. Τα περισσότερα χρησιμοποιούν το ψυκτικό R-134 (είναι υδροφθοράνθρακας - HFCs), που είναι ισχυρότατο αέριο του θερμοκηπίου και συμβάλλει σημαντικά στην αλλαγή του κλίματος της Γης. Τα «πράσινα» ψυγεία έχουν ως ψυκτικό το R600 (ή το R290). Αντιθέτως ψυκτικά επικίνδυνα για το περιβάλλον είναι τα R12, R22, R134a. Κοιτάζοντας λοιπόν πίσω από το ψυγείο ή στο εσωτερικό του θα δείτε τον τύπο του ψυκτικού μέσου που περιέχει και ξεκαθαρίζουν όλα. Ασε που μια μαργαρίτα με αστέρια θα φιγουράρει ως «οικολογικό σήμα», το οποίο, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, μπορούν να έχουν μόνο τα ψυγεία τεχνολογίας Greenfrieze και ενεργειακής κατανάλωσης Α ή Β.
Τα τελευταία 50 χρόνια, ο τρόπος που το ψυγείο σας συντηρεί τρόφιμα, έχει τις ρίζες του στην τεχνολογία που χρονολογείται από τα μέσα της δεκαετίας του 1800.Ο τρόπος αυτός είναι έτοιμος να αλλάξει. Οι ερευνητές της GE αναπτύσσουν το επόμενο άλμα στη τεχνολογία οικιακής ψύξης-μαγνητικής ψύξης (magnetocaloric ψύξης). Η τεχνολογία δεν χρησιμοποιεί ψυκτικά ρευστά ή συμπιεστές και είναι 20% πιο αποτελεσματική από την χρησιμοποιούμενη σήμερα. Επιπλέον, η τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλες εφαρμογές αντλιών θερμότητας, όπως HVAC και έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει θετικά σχεδόν το 60% της ενεργειακής κατανάλωσης του μέσου νοικοκυριού.
Τα τελευταία 100 χρόνια ο πάγος ήταν το κύριο μέσο
ψυχρής αποθήκευσης μέχρι που έγινε προόδος στην τεχνολογία συμπίεσης ατμών και πυροδότησε την πρώτη επανάσταση ψύξης.Η GE ξεκίνησε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο το 1927. Μέσα σε τέσσερα χρόνια, κατασκευάσε 1 εκατομμύριο ηλεκτρικά ψυγεία με συμπίεση ατμών και έγινε το πρότυπο της βιομηχανίας. Ενώ η τεχνολογία σημειώνει σταθερή πρόοδο κατά τη διάρκεια των χρόνων, η αποτελεσματικότητά της πλησιάζει στο τέλος της.
Τα πρώτα βήματα μαγνητικής ψύξης.
Η μαγνητική(magnetocaloric) ψύξη ως έννοια υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Το 2006 η GE άρχισε να εξερευνεί την τεχνολογία για το σπίτι (οικιακή ψύξη). Μια ομάδα από ερευνητές της GE άρχισαν από το μηδέν για να δουν εάν η τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί στον πραγματικό κόσμο των οικιακών ψυγείων.Μετά από πέντε χρόνια από την ανάλυση και τις δοκιμές, ήταν σε θέση να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα ψύξης.Οι έρευνες βέβαια συνεχίζονται.
Πώς λειτουργεί:
Το σύστημα χρησιμοποιεί ένα υγρό με βάση το νερό , παρά ένα χημικό ρευστό όπως το Freon γιά να μεταφέρει θερμότητα από το εσωτερικό του ψυγείου και να επιτύχει τη διαδικασία ψύξης. Αντί του συμπιεστή, οι μαγνήτες χρησιμοποιούνται για να δημιουργούν ένα μαγνητικό πεδίο που αναδεύει σωματίδια στο ρευστό προκαλώντας την ψύξη. Η δύναμη των μαγνητικών πεδίων καθορίζει το πόσο κρύο το υγρό γίνεται και με τη σειρά του, το πόσο γρήγορα θα δροσίζει το ψυγείο.
Σήμερα, η έρευνα της ομάδας προχωρά ,αυτή η σημαντική ανακάλυψη μπορεί να τροφοδοτήσει το ψυγείο σας με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, και επειδή η τεχνολογία δεν περιέχει παραδοσιακά ψυκτικά μέσα, η ανακύκλωση στο τέλος της ζωής των ψυγείων θα είναι ευκολότερη και λιγότερο δαπανηρή.